Bauleitung

Portaal van toegang van het gebouw.

In het hof.

De hoofdtoegang sinds de Straat van Saint-Ghislain.
De Bauleitung

Historisch overzicht van het gebouw.

Het gebouw waarin wij ons bevinden heet "bauleitung".

Hij werd door Luftwaffe in 1941 gebouwd om er de kantoren van de militaire instantie van architecten en ingenieurs te plaatsen die zich met de bouw en het onderhoud van de militaire gebouwen van Luftwaffe in België en in het Noorden van Frankrijk bezighouden.
Hier dus verenigd bevonden de officiële instanties zich die alle vereiste werkzaamheden betreffende de verschillende luchtplaatsen van dit gebied beheerden.

Enkel de benedenverdieping werd door het personeel bezet, aangezien de verdieping slechts een zolder van opslag is en ander, toegankelijk alleen maar via een valdeur aan het plafond.

De bodem was volledig lat in in de was gezette visgraten van eik waarvan er slechts enkele elementen in de huidige lokalen blijven (zaal van het judo).

De meerderheid van het personeel bestond voornamelijk uit meisjes belast met de administratieve taken, en enkele ingenieurs.

Er bestond eveneens rond deze kantoren, andere gebouwen zoals de loodsen voor het rollend materieel, maar ook, in aangrenzende pâtures, van andere kantoren in hout worden gebouwd die.
Deze laatsten werden vernietigd.

Aan het einde van de oorlog, werd het gebouw door een breigoed, vervolgens verlaten gebruikt en tenslotte door de stad Chièvres afgekocht die zijn cultureel centrum ervan heeft gedaan.

Ons museum bezet een deel van de ingerichte zolder.


De hoofdtoegang sinds de Straat van Saint-Ghislain.


Acceuil van het museum aan de toegang van het gebouw.